Choď na obsah Choď na menu
 


Ciné-Kodak Eight Model 25

16. 8. 2013

 

Amatérska filmová kamera Ciné-Kodak Eight Model 25 sa začala vyrábať v roku 1933 a jej výroba bola ukončená roku 1946. Po celú dobu produkcie sa vyrábala vo firme Eastman Kodak Co. v Rochestri v štáte New York. Moja kamera má výrobné číslo 61387. Zatiaľ sa mi ale nepodarilo zistiť, v ktorom roku bola vyrobená. Vzhľadovo ide o malú kompaktnú kameru uzavretú v kovovej podlhovastej krabičke čiernej farby s motorom na perový pohon. Váži približne jeden kilogram. Z tohto hľadiska je veľmi príjemná na manipuláciu, ale ako pri každej filmovej kamere, závit na spodnej strane tela umožňuje jej umiestnenie na statív. Ako už bolo spomenuté vyššie, táto kamera bola určená pre širšie vrstvy, napríklad amatérskych filmových nadšencov. Pre zaujímavosť; v čase uvedenia na trh stála "len" 45 dolárov. Preto aj počas druhej svetovej vojny mnoho nemeckých vojakov pochádzajúcich zo strednej vrstvy súkromne vlastnilo práve takúto kameru a občas je možné stretnúť sa s ňou aj na dobových fotografiách (napríklad na obrázku nižšie).

 

luftwaffe2.jpg

Keďže kamera bola relatívne lacná a určená amatérom, bola vyrobená tak, aby jej obsluha bola čo najľahšia. Preto napríklad je jej objektív Kodak Anastigmat F/2,7, 13 mm nastavený tak, že už nevyžaduje dodatočné ostrenie, mení sa len clona, ktorá má celkovo šesť polôh, vždy priradených k určitému typu vonkajšieho osvetlenia (od zamračeného počasia až po jasné). Aj hľadáčik pri tejto kamere je len jednoduchý priehľadový, umiestnený na vrchnej strane kamery. Do pracovnej polohy je potrebné ho vyklopiť, a zároveň v tejto polohe tvorí pohodlné držadlo na nosenie kamery v ruke (pokiaľ sa s ňou práve nefilmuje).

Táto kamera má jednu technickú zvláštnosť. Formálne ide o 8mm filmovú kameru, ale vkladá sa do nej film 16 mm. Pri exponovaní sa snímaný obraz nafilmuje na jednu polovicu filmovej pásky. Keď film dobehne do konca, cievka s ním sa opäť prehodí s prázdnou na začiatok a naexponuje sa aj druhá polovica. Takto exponovaný film sa potom posielal do laboratórií Kodaku, kde film vyvolali a potom prerezali pozdĺžne na polovicu a zlepili, čím vznikol klasický 8 mm film dvojnásobnej dĺžky ako pôvodná 16 mm cievka. Neviem, či je niečo podobné možné aj dnes.

Ďalšou zvláštnosťou práve mojej kamery je skutočnosť, že má popisky ohľadne rôznych polôh clony vyhotovené v češtine, čo je pomerne vzácne. Preto si myslím, že táto kamera bola vyrobená na objednávku a to ešte pred druhou svetovou vojnou. Zatiaľ je to v rovine dohadov.

Ku kamere sa mi podarilo zakúpiť aj originálne kožené puzdro, čo samozrejme výrazne zlepšuje ochranu kamery pred nežiadúcim prachom a nečistotami v dobe, keď sa nepoužíva, ako aj zlepšuje komfort pri jej nosení.

 

img_4238_resize.jpg

img_4243_resize.jpg

img_4241_resize.jpg

img_4232_resize.jpg

img_4286_resize.jpg

 

Krátky film natočený práve touto kamerou:
 

Táto kamera už nie je súčasťou mojej zbierky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.