Choď na obsah Choď na menu
 


Príspevky

Príspevky

Zoznam známych šedých fotoaparátov Leica IIIc/IIIc K s vojenským značením

4. 5. 2020

Šedo lakované fotoaparáty Leica IIIc a IIIc K sú zberateľsky veľmi hodnotné, pretože sa ich do dnešných dní zachovalo relatívne málo kusov. V tomto príspevku prezentujem svoj pokus o zmapovanie dodnes jestvujúcich takýchto prístrojov v zbierkach po celom svete.

 

Šedé fotoaparáty Leica IIIc/IIIc K

8. 7. 2017

Vojnová situácia ovplyvnila aj výrobu fotoaparátov Leica a stála pri zrode jednej veľmi zaujímavej varianty Leica IIIc/IIIc K so šedým náterom povrchu namiesto klasického chrómového povrchu.

 

Expozimetre

11. 12. 2016

K príslušenstvu fotoaparátov patrili aj expozimetre. Keďže tie mohli byť používané pri práci s ktorýmkoľvek typom tu popisovaných fotoparátov, resp. filmových kamier, venujem im tento krátky príspevok.

 

Vojenskí spravodajcovia pozemného vojska (Heer)

22. 1. 2015

Jednotky vojenských spravodajcov pozemného vojska pôsobili takmer na všetkých frontoch druhej svetovej vojny. V tomto príspevku sa zameriame na stručný opis ich uniforiem výzbroje a výstroje ako aj vybavenia počas druhej polovici vojny na európskom bojisku.
 

 

Odlišnosti medzi fotoaparátmi Leica IIIc z vojnovej a povojnovej produkcie.

10. 10. 2013

Fotoaparát Leica vo verzii IIIc sa začal vyrábať v roku 1940. V roku 1945, resp. 1946 však došlo pochopiteľne k jej prerušeniu a potom sa verzia IIIc v už mierne odlišnom prevedení vyrábala od roku 1946 až do roku 1952. V tomto príspevku si opíšeme vonkajšie rozdiely vojnových a povojnových fotoaparátov Leica IIIc.

 

Vojenské označenie fotoaparátov Leica

18. 5. 2013

Tento príspevok slúži na zbežnú orientáciu vo vojenských označeniach fotoaparátov Leica, používaných počas 2. svetovej vojny nemeckými vojenskými spravodajcami/fotografmi (Bildberichtern).

 

Vznik jednotiek vojenských spravodajcov (1936-1939)

6. 8. 2012