Choď na obsah Choď na menu
 


Kodak Retina I (typ 119)

6. 2. 2013

 

Kodak Retina I malý a kompaktný fotoaparát, ktorého vznik je spojený s menom konštruktéra Dr. Augusta Nagela. Dr. Nagel sa najprv pokúšal presadiť s pozoruhodnými fotoaparátmi vlastnej konštrukcie značky Nagel, a od roku 1931 sa stal generálym riaditeľom firmy Kodak AG v Stuttgarte. Na základe svojich predošlých konštrukcií zhotovil nový jednoduchý prístroj Retina na 35 mm film.

Prístroj nemá zabudovaný diaľkomer, na vrchu tela je primontovaný iba jednoduchý priehľadový hľadáčik. Taktiež je vo vrchnej časti prístroja zabudované počítadlo snímkov. Dizajn fotoaparátu odpovedá dobovému estetickému vkusu v štýle Art Déco. Fotoaparát Kodak Retina I v obmedzenej miere používali počas druhej svetovej vojny aj nemeckí vojenskí spravodajci, ale keďže sa veľmi málo objavuje na dobových fotografiách, je možné predpokladať, že sa jednalo o ich vlastné súkromné prístroje. K jeho veľkým prednostiam patrila najmä jeho relatívne nízka cena. Stál asi štvrtinu toho, čo fotoaparáty Leica a pätinu toho, čo fotoaparáty Contax, preto bol vo svojej dobe veľmi populárny.

Môj fotoaparát Kodak Retina I patrí medzi exempláre Kodak Retina Modell I schwarz typ 119 a bol vyrobený medzi rokmi 1936 až 1938. Sériové číslo je 914197. Je vybavený objektívom Retina-Xenar F/3.5, 50 mm (Schneider-Kreuznach) s výrobným číslom 1060651 so závierkou Compur s rýchlosťami od T a B až 1/300 s. Tento prístroj sa v súčasnosti už nenachádza v mojej zbierke, avšak nedávno som získal ešte jeden fotoaparát tohto typu so závierkou Compur-Rapid s rýchlosťami od T a B až po 1/500 s. Tento má sériové číslo 798291, čo ho zaraďuje do úvodnej fázy výroby tohto typu. Objektív Retina-Xenar F/3.5, 50 mm s výrobným číslom 831618 uzrel svetlo sveta 29. novembra 1935, čo možno znamená, že celý fotoaparát bol skompletovaný v priebehu jari alebo leta 1936.

Na ľavej vrchnej strane objektívu je umiestnená jednoduchá spúšť, ako aj malá páčka na jej natiahnutie. Objektív je možné zaostriť na vzdialenosť od 1 m až nekonečno, clona je nastaviteľná v hodnotách od 3,5 po 16. Výhodou je otvárateľná zadná strana fotoaparátu, ktorá dáva používateľovi väčšiu kontrolu nad presným založením filmu a umožňuje lepšie čistenie vnútra v prípade vniknutia prachových častíc, či iných nečistôt. Film sa pretáča za pomoci dvoch vrchných otočných gombíkov. Vzadu na vrchnej strane je potom páčka počítadla snímok a páčka ovládajúca smer prevíjania filmu (A - pri fotografovaní, R - pri prevíjaní exponovaného filmu naspäť do kazety). Na spodnej strane je pripevnený diagram umožňujúci odčítanie hodnôt hĺbky ostrosti v závislosti od vzdialenosti a clonového čísla. Vonkajšie rozmery tela fotoaparátu sú 120 x 75 x 35 mm a váži celkovo 458 g.

 

img_2419_resize.jpg

img_2421_resize.jpg

img_2427_resize.jpg

img_3302.jpg

Vybavenie fotoaparátu Kodak Retina I dopĺňa tzv. predsádková šošovka (nem. Vorsatzlinse), ktorá umožňuje po naskrutkovaní pred šošovku objektívu Retina-Xenar F/3.5, 5 cm vykonávanie tzv. makro záberov. Existujú tri druhy týchto šošoviek, ktoré sú označené rímskymi číslami I až III. Na obrázku nižšie je predsádková šošovka označená rímskou jednotkou. Pri jej namontovaní sa najmenšia možná vzdialenosť (tj. ktorú je možné sa s objektívom priblížiť k fotografovanému objektu) skráti z 1 m iba na 51,5 cm, tj. takmer na polovicu. Ostatné dve šošovky označené II a III skracujú túto vzdialenosť na 40,5 cm, resp. 28,7 cm.

 

img_2873_resize.jpg

img_2871_resize.jpg 

Manipuláciu a takisto aj ochranu pred nečistotou výrazne zlepšuje a uľahčuje kožené puzdro Kodak. Detaily ohľadne obsluhy fotoaparátu a o jeho ovládacích prvkoch je možné nájsť v manuáli (na fotografii dobový manuál v českom jazyku).

 

img_2659_resize.jpg