Choď na obsah Choď na menu
 


Leica IIIb

10. 11. 2013

 

Fotoaparát Leica IIIb je podobne ako Leica IIIa fotografický prístroj na 35mm film so zabudovaným diaľkomerom a hľadáčikom. Vyrábať sa začal roku 1938. Oproti staršiemu modelu IIIa sa vyznačoval niekoľkými zlepšeniami. Snáď najbadateľnejším a najužitočnejším z nich bolo priblíženie, resp. spojenie okienka dieľkomeru a hľadáčika do jedného celku a ich premiestnenie na ľavú vrchný roh zadnej strany fotoaparátu, vďaka ktorému sa zrýchlila práca fotografa (hneď po zaostrení mohol skontrolovať kompozíciu, pri Leicách predchádzajúcich verzií bolo potrebné presunúť oko na väčšiu vzdialenosť, pretože okienka diaľkomeru a hľadáčika neboli spojené, čím sa strácal čas počas fotenia). Takisto páčka pre nastavenie dioptrií hľadáčika sa oproti verzii IIIa presťahovala na vrchnú ľavú stranu fotoaparátu, hneď pod gombík na pretáčanie filmu. Aj samotná nadstavba skrývajúca optiku diaľkomera sa mierne zväčšila sa a o kúsok sa zväčšil aj priemer predných okrúhlych okienok hľadáčika a dieľkomeru. Inak verzia IIIb zachovala všetky ostatné podstatné rysy predošlej verzie IIIa. Ďalšie významné zmeny prišli až s nasledujúcou verziou IIIc.

 

a-german-photographer-1940.jpg

img_4836_resize.jpg 

img_4837_resize.jpg

Prvý fotoaparát Leica IIIb v mojej zbierke má výrobné číslo 335844, takže bol vyrobený v rokoch 1939/1940. Určité znaky viditeľné na tomto prístroji dávajú tušiť, že bol vyrobený pre export, konkrétne do Spojených štátov amerických, ktoré predstavovali veľmi žiadané odbytisko pre nemeckú fotografickú techniku (nielen pre fotoaparáty firmy E. Leitz vo Wetzlare). Fotoaparáty Leica mali v tej dobe v USA veľmi dobrú povesť a v New Yorku existovala veľká pobočka firmy E. Leitz, ktorá tieto prístroje vyrobené v Nemecku predávala. Že sa skutočne jedná o jeden z týchto pre export určených fotoaparátov dokladá spodná krycia platnička tela prístroja, ktorá má popisky vyryté v angličtine (namiesto klasického nemeckého auf - zu tam je anglické open - close), ďalej nápis Germany. Navyše spodný závit na zachytenie buď na statív, alebo do koženého ochranného puzdra zodpovedá americkému štandartu (má menší priemer ako pri klasických "európskych" Leicách). Preto som pri foto prezentácii tohto fotoaparátu vybral k jeho doplnkom objektív Leitz-Summar F/2, 5 cm so slnečnou clonou Leitz Soomp, ktorá bola vyrobená práve pobočkou firmy E. Leitz v New Yorku a položil som ho namiesto na nemeckú vojenskú celtu na výtlačok amerických novín New York Times zo začiatku apríla 1945. V takejto zostave mohol fotoaparát Leica IIIb slúžiť napríklad americkému vojnovému fotografovi pôsobiacemu v rámci americkej armády počas bojov v západnej Európe v rokoch 1944 až 1945.

 

img_4847_resize.jpg

img_4843_resize.jpg

img_4833_resize.jpg

 

Druhý fotoaparát Leica IIIb so sériovým číslom 347187 bol takisto vyrobený v rokoch 1939-1940. Svojimi vonkajšími znakmi sa radí k najviac obvyklej produkčnej verzii. Jeho povrch javí známky dlhotrvajúceho intenzívneho používania a niekedy po roku 1945 bol dodatočne vybavený synchronizáciou pre použitie blesku, čo sa prejavuje existenciou zásuvky pre kábel v pomerne neobvyklej pozícii na prednej stene fotoaparátu napravo dole od objektívu.

 

img_4286.jpg